Vuurwerkangst

Nog even en dan staan de feestdagen alweer voor de deur. Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk.

Vuurwerkangst-honden-nieuwjaarHoe herken je angst?
Vuurwerkangst uit zich op verschillende manieren. Uw hond kan heftig blaffen, janken of trillen; hij kan weg willen kruipen in een hoekje of ergens onder.
Sommige honden willen wegrennen voor het geluid. Als dat buiten gebeurt, dan is de kans groot dat ze weglopen en je wilt er niet aan denken wat er dan allemaal kan gebeuren.

Hoe moet je met vuurwerkangst omgaan?
Hieronder enkele tips over de aanpak van vuurwerkangst bij hond en kat.

1e. Ruim van te voren moet u uw huisdier laten wennen aan heftige en harde geluiden. Dit is in alle opzichten het belangrijkste wat we u kunnen meegeven.
Voor het trainen van het wennen aan harde geluiden zijn speciale CD’s met geluiden op de markt (b.v. “Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden” van uitgeverij Libre: www.libre.nl.
U moet een geluid, in dit geval vuurwerkgeluid, geleidelijk aan toedienen aan de hond of kat. U moet ervoor zorgen dat aan de aanvankelijke negatieve ervaring een positieve ervaring wordt gekoppeld. Met behulp van geluidsfragmenten op de CD kan het geluid geleidelijk aan worden toegediend en opgevoerd. Uiteraard altijd met zacht afspelen beginnen. Indien uw dier niet op het geluid reageert met angstgedrag, kan het worden beloond met bijvoorbeeld spel, voer of aandacht van de baas. Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet, enzovoorts. Afhankelijk van het individu kan dit trainen zo’n zes weken in beslag nemen. Voor honden kunnen extra aandachtstrainingen en appèl-trainingen zinvol zijn om de hond meer vertrouwen te geven in u en in de leefomgeving. Werkt de CD onvoldoende, dan kunt u buiten gaan trainen bijvoorbeeld met behulp van klappertjes uit de speelgoedwinkel, maar zorg ervoor dat alles in het begin niet te hard klinkt.

2e De angst voor vuurwerk kunt u ook verminderen door het gebruik van hulpmiddelen, waar u ook vroeg, d.w.z. minimaal 3-4 weken van te voren, mee moet beginnen, zoals:
* Een verdamper in het stopcontact die geurstoffen (feromonen) afgeeft, waardoor uw huisdier zich meer op zijn gemak gaat voelen.
* Speciale voeding die gevoelens van stress verminderen.
* Een speciaal ontwikkeld t-shirt voor zowel hond al kat; dit geeft een zachte, constante druk wat een kalmerend effect heeft bij de meeste honden/katten.
* en u kunt u de vuurwerktraining ondersteunen met medicijnen, die bij ons te krijgen zijn. Effect van deze ondersteuning is echter pas te verwachten na 4 tot 6 weken, dus ook hierbij is vroeg beginnen noodzakelijk.

3e. Als de training niet geslaagd is of u bent te laat begonnen met de hond of kat te laten wennen aan harde geluiden, dan zult u moeten proberen om de tijd rond de feestdagen met knallen en vuurwerk voor uw huisdier zo draaglijk mogelijk te maken.

• Geef hem afleiding door bijvoorbeeld de brokjes in een speelbal te doen of een kauwstaaf te geven.
• Zet de tv of radio aan, om de geluiden van buitenaf minder te maken.
• Houdt de ramen dicht.
• Laat de hond aangelijnd uit zodat hij niet uit schrikreactie weg kan lopen en laat de hond uit op een moment dat het nog rustig is buiten. Houdt de kat het liefst binnen en vergeet niet dat er dan ook een kattenbak in huis moet zijn.
• Steun uw hond, kat als hij bang is, maar geef hem geen overdreven aandacht, want dan beloont u de hond en/of kat voor zijn angstgedrag. Blijf zelf rustig, dan is uw rust en aanwezigheid voldoende om uw hond/kat te steunen.
• Creëer een plek voor uw hond en/of kat waar hij zo min mogelijk van het vuurwerk hoort en ziet. Daar kan hij zich veilig voelen en terugtrekken. Bijvoorbeeld een plekje onder de trap of in een aanrechtkastje. Of in de bench, nadat deze afgedekt is met een groot kleed.

Medicijnen of niet?
Is uw hond of erg angstig, dan is het verstandig om van te voren medicijnen bij ons op te halen, die de hond minder gevoelig maakt voor sterke prikkels. Ook reageren een aantal honden heel erg goed op een thundershirt (zie foto). Deze zijn ook bij ons verkrijgbaar.
U kunt het beste even met ons overleggen, want iedere situatie is anders. Dan kunnen wij u een advies op maat geven.hond thundershirt