NIEUW: Onderzoek naar wormen bij honden en katten.

hond en katHonden en katten hebben in hun leven met diverse parasieten te maken. Parasieten die in de darmen van honden en katten leven zijn wormen, zoals de ronde wormen haak-, zweep- en spoelwormen en de platte wormen, lintwormen. Lintwormen kun je soms met het blote oog herkennen als rijstkorrels in de ontlasting, maar de andere wormen kun je alleen opsporen door te zoeken naar de eieren van de wormen in de ontlasting.

toxocarisSinds kort doen wij onderzoek van ontlasting naar wormeieren bij honden en katten. Elk worm-ei heeft zijn eigen kenmerken; aan de hand daarvan weten we welke worm(en) uw huisdier heeft. In plaats van vier keer per jaar uw volwassen huisdier te ontwormen, kunt u de ontlasting van uw huisdier door ons laten onderzoeken en alleen als we wormeieren van schadelijke wormen vinden, krijgt u een advies om te ontwormen. Want u neemt toch ook geen medicijnen als het niet nodig is?

De resistentie tegen wormmiddelen neemt toe. Ook komen alle wormmiddelen via de poep weer in het milieu. Daarom is het belangrijk dat er alleen ontwormd wordt als het nodig is. Met het blote oog kun je alleen stukjes van de lintworm zien; van de andere wormen komen de eitjes in de ontlasting en niet de wormen. Deze zijn niet zichtbaar, daarvoor zijn een microscoop en speciale technieken nodig.DSCN2480

Tijdens dit ontlastingsonderzoek lossen wij wat ontlasting van uw hond/kat op in water. Door de vloeistof te centrifugeren op hoog toerental, zakken de wormeieren naar beneden, sedimenteren heet dat. Om de eieren weer omhoog te krijgen, moet het sediment in oplossing worden gebracht in een speciale vloeistof. Door weer een aantal keren te centrifugeren en af te gieten gaan de eieren drijven op de vloeistof. Door een klein en dun glaasje op een volle buis te leggen en 10 minuten te laten staan, zitten de eieren tegen de onderkant van het glaasje. Het dekglaasje wordt vervolgens op een groter glaasje gelegd. Dit preparaat wordt door ons helemaal doorzocht met behulp van de microscoop met een vergroting van 100-400 keer. Met deze techniek kan op een zeer betrouwbare manier bepaald worden óf en zo ja wélke wormen uw huisdier heeft en een gericht wormadvies geven.

Lintworm-ontlasting-hondTips voor het verzamelen van ontlasting: – Neem minimaal een eetlepel van de ontlasting; zorg ervoor dat er geen gras of modder bij zit, want daar kunnen andere wormeieren in zitten die niet van uw hond of kat afkomstig zijn; grit van de kattenbak is niet erg, maar liever zo schoon mogelijk. – Doe dit in een plasticzakje of potje met zo weinig mogelijk lucht en houdt het koel.

Het ontlastingsonderzoek van verse ontlasting is het beste. Wij zijn open van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur. Maar als u niet in de gelegenheid bent om het dezelfde dag te brengen, bel ons dan even!

In een volgend artikel gaan we in op welke wormen bij huisdieren voorkomen, en het belang van bestrijden ervan.

VRAGEN? Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8 tot 18 uur.

Cyclus-haakworm-hond