Kat stressvrij naar de dierenarts

Steeds vaker merken wij dat het met de kat naar de dierenarts gaan veel stress oplevert, zowel voor u, als voor de kat. In het onderstaande artikel kunt u lezen wat wij in de praktijk doen om deze stress te verminderen, maar ook wat u er zelf aan kunt doen.

Welk vervoersmandje?
vervoer
Het belangrijkste is dat het een mandje, tas of bakje is, waar de kat zich in thuis voelt. Dus niet het (bekende) bakje te voorschijn halen als het weer zover is, dat de kat naar de dierenarts moet. Hij associeert het bakje met een onaangename gebeurtenis  en natuurlijk wil hij dan niet in het bakje! Een vervoersmand waar de deksel makkelijk af kan of één waar je de kat van bovenaf in kan doen, is heel handig. Maar zorg er altijd voor dat uw kat aan het mandje went, ruim voordat hij erin móet.

Hoe wen je de kat aan het mandje?
kat blauw
Leg in het mandje een kleedje waar de kat graag op ligt. Laat het deurtje openstaan of haal het deurtje eruit. Je kunt een snoepje in het mandje leggen of de kat lekker voer geven in het mandje. Als hij hieraan gewend is, kun je ook eens proberen om het deurtje even dicht te doen. Als hij na een week er niet in wil, kun je ook de deksel eraf halen, misschien gaat hij er dan wel in. Ook is er een spray te krijgen bij ons die feromonen bevat en waar katten rustig van worden. Door die in het vervoersmandje te sprayen, zal hij zich meer op zijn gemak voelen in het mandje tijdens het vervoer. Het mooiste is om dit te oefenen met een kitten, die kun je het beste nieuwe dingen leren.

In de auto

Met een volle blaas op reis vinden wij niet fijn, maar uw kat ook niet. De meeste katten gaan meteen naar de kattenbak als u deze net heeft verschoont. Let er maar eens op! Dus een uur tot een half uur voor vertrek de kattenbak verschonen. De kans is groot dat uw kat dan met een lege blaas met u mee gaat. Natuurlijk vinden katten het spannend in de auto. Door ze al op jonge leeftijd zo nu en dan mee te nemen in de auto, raken ze er makkelijk aan gewend.

In de praktijk

P1040122In de wachtruimte hebben we een “parkeerplaats”  voor katten gemaakt. Dat is een paal met 2 plateautjes. Een kat vindt het prettig om onbekende dingen vanaf een zekere hoogte te bekijken. Als een kat erg angstig is, kunt u de kooi bedekken met een kleedje, ze verstoppen zich graag als ze angstig zijn. Op het kleedje kunt u een beetje rustgevende spray doen, die staat klaar op de “paal”.
Het is de bedoeling elke dinsdagmiddag kattenspreekuur te houden, mits hier voldoende belangstelling voor is. Op andere dagen kunt u, als u dat wilt, apart zitten met uw kat. Vraag de assistente daarnaar. Dan hoeft uw kat niet samen met een hond in de wachtkamer te zitten. Hierdoor zal uw kat minder stress ervaren!

In de spreekkamer
P1040025
In de spreekkamer laten we uw kat eerst rustig in haar bakje zitten, dan kan hij even de omgeving in zich opnemen. Het is heel handig als de deksel van de reismand kan worden gehaald. Vaak moet hij voor het onderzoek toch op tafel worden gezet. Het is prettig als u een kleedje in de reismand hebt, dan kan de kat op zijn eigen kleedje op tafel zitten. De raamlamellen draai ik zo, dat de hij naar buiten kan kijken, uit ervaring weet ik dat veel katten dat heel leuk vinden.

Het onderzoek doe ik zo rustig mogelijk en de rustgevende feromonenspray bewijst ook op de behandeltafel zijn diensten!

katten