HUISDIER MET PENSIOEN

HOE OUD IS UW HOND/KAT?                                                       
WAT ZIJN NORMALE VERANDERINGEN?
WELKE VERANDERINGEN ZIJN NIET NORMAAL?
VOEDING VAN HET OUDERE DIER
GEBITSPROBLEMEN
IS HIJ/ZIJ DEMENT? (filmpje)
SENIORCONSULT

HOE OUD IS UW HOND/KAT?
De levensverwachting van huisdieren is in de laatste jaren toegenomen, net als bij mensen. Dit heeft met een aantal factoren te maken denk hierbij aan:
– Een grote vooruitgang op diergeneeskundig gebied: er is meer kennis, apparatuur en diergeneesmiddelen, waardoor dierenartsen betere diagnoses kunnen vaststellen en kunnen behandelen.
– Betere kennis over de voedingsbehoeften en beschikbaarheid van uitgebalanceerde, kwalitatieve diervoeding.
– Door meer kennis een betere verzorging door de eigenaar. Een huisdier is tegenwoordig een lid van het gezin en er wordt alles aan gedaan het dier gezond te houden. Ze worden jaarlijks ingeënt, regelmatig ontwormd, de vacht en het gebit worden goed verzorgd, verantwoorde voeding en regelmatig een bezoekje aan de dierenarts.

 

 

 

 

WAT ZIJN NORMALE VERANDERINGEN?
Katten en honden laten beiden op een hun eigen manier merken dat ze ouder worden.
Bij katten is dit aan het uiterlijk moeilijker te herkennen dan bij honden. Bij katten verandert er vaak weinig aan het uiterlijk maar er zijn wel gedragsveranderingen zichtbaar zoals:
– Verminderde activiteit
– Grotere behoefte aan warmte
– Grotere behoefte aan rust en slaap
-Toegenomen aanhankelijkheid

Bij de ouder wordende hond zie je fysieke veranderingen zoals:
– Het haar wordt grijzer, voornamelijk rond de snuit en de ogen, de vacht kan iets glans verliezen.
– De zintuigen (gezichtsvermogen, gehoor, reuk en smaak) worden minder.
– Wordt minder energiek, slaapt en rust meer.

Regelmatige controle is hierbij niet onbelangrijk. Als eigenaar ziet u uw huisdier elke dag waardoor het lastig kan zijn veranderingen in het uiterlijk of gedrag in de loop der tijd te constateren. Door een regelmatige controle en registratie kunt u duidelijker zien hoe het ouder worden zich ontwikkelt bij uw huisdier. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw dierenarts bij latere gezondheidsklachten.

WELKE VERANDERINGEN ZIJN NIET NORMAAL?
Stel uzelf de volgende vragen:
– Eet uw huisdier meer of minder dan voorheen?    
– Drinkt en plast uw huisdier meer?
– Is zijn gewicht veranderd?
– Hijgt hij meer?
– Stinkt hij uit zijn bek?
– Hoort of ziet hij minder goed?
– Heeft hij problemen met opstaan?
– Loopt hij met een opgebogen/kromme rug?
– Braakt uw huisdier weleens?
– Blaft of miauwt uw dier vaker of op vreemde momenten?
– Wil uw huisdier nog graag wandelen, spelen en/of naar buiten?
– Slaapt uw huisdier meer dan voorheen?

Moet u een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is het zinvol om met uw huisdier naar ons toe te komen voor een check-up. Wij proberen een zo goed mogelijk beeld van de problemen te krijgen door te luisteren naar wat u opmerkt en uw huisdier te onderzoeken. Soms is meer onderzoek nodig, waarbij opgemerkt moet worden dat

vooral nierziekten vaak voorkomen bij de oudere hond en kat: 25% van de katten van 12 jaar en zelfs 50% van de katten van 16 jaar en ouder heeft nierproblemen. Mits tijdig ontdekt, kan het leven van honden en katten met nierproblemen met jaren worden verlengd.

 


VOEDING VAN HET OUDERE DIER

Dat honden en katten nogal verschillen in hun levensbehoefte blijkt ook wat betreft voeding.
Honden hebben gemiddeld 20% minder energie nodig als ze ouder worden. Net als bij oudere mensen, hebben oudere honden bij een gelijk gewicht een hoger vetpercentage en minder spierweefsel. Ook worden honden met de jaren minder actief. Als de voeding dan niet wordt aangepast naar een seniordieet met de juiste balans tussen de energiedichtheid en de voedingswaarde is de kans groot dat uw huisdier gaat lijden aan obesitas.

Katten kunnen nogal eens gewicht verliezen en te mager worden als ze ouder worden. Katten krijgen namelijk meer moeite met de opname van eiwitten en vet uit het voedsel, waardoor zowel de spiermassa als de hoeveelheid vetweefsel in het lichaam kan afnemen.

Om het gewicht van uw oudere kat op peil te houden raden wij aan speciale seniorvoeding te gaan geven met hoogwaardige licht verteerbare eiwitten en speciaal geselecteerde vetten.

TIP: een achteruitgang in reuk en smaak kan bij ouder wordende katten leiden tot een verminderde eetlust. Geef in dat geval 3 kleinere maaltijden per dag, zodat de voeding vers en smakelijk blijft. Ook opwarmen tot lichaamstemperatuur (max 39 ⁰C) waardoor de geur en smaak van de voeding beter vrijkomen, kan helpen. Zorg ervoor dat het dier op een rustige plaats kan eten en geef hem een schoon eigen bakje of schaaltje.
Voor advies over aanpassing van de voeding kunt u altijd terecht bij onze voedingsconsulente Jannie.

GEBITSPROBLEMEN
Net als wij hebben heel veel huisdieren gebitsproblemen. De problemen beginnen vaak met tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen. Als de tanden en kiezen niet op tijd worden gereinigd ontstaat tandvleesontsteking en als er niet tijdig ingegrepen wordt krijgen ze wortelabcessen en gaan er tanden en kiezen verloren. Aangezien huisdieren niet kunnen vertellen dat ze kiespijn hebben, is het van belang goed op ze te letten als ze aan het eten zijn:

Gebitsproblemen kunt u herkennen aan de onderstaande punten: 
– Vies ruikende adem
– Voorzichtig eten of zelfs weigeren te eten
– Het eten tijdens het kauwen uit de bek laten vallen
– Het vermijden van droogvoer of het niet kunnen kauwen van droogvoer
– Overmatig speekselen tijdens het eten.

Tandplak en tandsteen is te voorkomen door het gebit schoon te houden. De beste manier is tandenpoetsen. Dit is het makkelijkste aan te leren op een jonge leeftijd maar ook bij de oudere hond is het nog aan te leren. Meer weten? Bel ons of kom op het gratis assistente-spreekuur voor gewichts- en gebitscontrole.
Iedere vrijdagmiddag tussen 14.30 – 15.30 uur is er inloopspreekuur. Ze kan u ook helpen met het poetsen van het gebit van uw huisdier.

IS HIJ/ZIJ DEMENT?
Gedragsveranderingen bij het ouder worden, komen vaak voor. Signaleert u een of meerdere gedragsveranderingen die hieronder staan beschreven, pas hier dan de verzorging zoveel mogelijk op aan.
Verminderde activiteit: uw hond wil niet meer zo ver wandelen, uw kat is minder lang buiten. Wij kunnen door uw huisdier goed te onderzoeken aantonen of het komt door pijn aan gewrichten of dat andere gezondheidsproblemen spelen. Als wij niets hebben kunnen vinden, zijn er toch dingen die u zelf kunt doen om het leven van uw huisdier aangenamer maken:
– Zorg voor een zachte slaap- of ligplaats die goed toegankelijk is.
– Bescherm uw huisdier tegen kou, natheid en tocht.
– Zorg bij de hond voor regelmatige lichaamsbeweging maar niet te veel.
– Voorkom overgewicht en laat te zware dieren afvallen.

Minder goed horen en zien: als uw huisdier niet meer meteen naar u toe komt op het moment dat u hem roept kan het zijn, dat hij u niet goed gehoord heeft. Het kan ook zijn dat hij zich onhandiger gaat gedragen, vaker ergens tegen aan loopt of meer struikelt; dit kan duiden op gezichtsverlies.
– Het zorgen voor een constante omgeving en een dagelijkse regelmaat, kan uw huisdier helpen zich aan te passen aan een minder goed gehoor en minder goed zicht.

Onzindelijkheid: als uw hond of kat plast en/of poept in huis kan dat een medische oorzaak hebben. Echter, ook huisdieren worden dement, waardoor hun gedrag verandert. Dementie bij huisdieren, ook wel CDS (cognitief disfunctie syndroom) genoemd, doet erg denken aan de ziekte van Alzheimer bij de mens. Bij de hond zijn de verschijnselen beter zichtbaar dan bij de kat.

Symptomen dementie (filmpje):
Veranderingen in slaappatroon, onzindelijkheid, desoriëntatie (niet meer weten waar hij/zij is, staren in het niets, aan de verkeerde, scharnier-kant van de deur staan etc.), angst- en paniekaanvallen, veranderingen in gedrag naar mensen en/of dieren, dan kan hij dement zijn. Laat hem onderzoeken door ons, want we kunnen samen met u kijken naar de oorzaak voor de afwijkingen in gedrag. Naast een goed klinisch onderzoek is soms is urine- of bloedonderzoek nodig om een aantal lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Voor dementie hebben we medicijnen tot onze beschikking die bij sommige dieren voortreffelijk helpen. Meer lezen over dit onderwerp? Dementie

SENIORCONSULT
De net besproken onderwerpen zijn veranderingen die u als eigenaar kunt signaleren aan de buitenkant. Maar ook de dierenarts kan een belangrijke rol spelen bij het op een prettige manier oud worden van uw huisdier. Daarom heeft Dierenkliniek Terpelân sinds een aantal jaren een seniorconsult voor het oudere dier.
Hierbij neemt de dierenarts samen met u een vragenlijst door over eventuele veranderingen in het gedrag van uw huisdier. En wordt er een uitgebreid klinisch onderzoek gedaan gericht op de ouderdomskwaaltjes, denk hierbij aan:
–     Hart en longen luisteren      – Oren                            – Ogen
–     Gebit                                         – Huid & vacht             – Gewicht
–     Onderzoek gewrichten
Maar hoe zit het met de werking van bepaalde organen? Dat kan niet van de buitenkant worden beoordeeld maar op tijd weten dat er iets mis is, is erg belangrijk om het leven van uw huisdier te verlengen, voordat het te laat is.
Om de werking van o.a. de nieren en de lever te onderzoeken zal er een klein beetje bloed van uw huisdier worden afgenomen; de uitslag wordt u, als de tijd het toe laat, direct medegedeeld of anders later op de dag. Voor hondeneigenaren wordt er gevraagd om urine van de hond mee te nemen, bij de kat is bloeddrukmeting een nuttige tool. In combinatie met de jaarlijkse controle, hebben we een aantrekkelijk tarief voor het seniorconsult.