AANDACHT VOOR DE TEEK!

Aandacht die helaas hard nodig is: het aantal teken in Nederland blijft stijgen!

Controleert u uw hond of kat regelmatig op teken?

Vaak wordt gedacht dat teken bij warm weer pas actief worden, echter is dit niet het geval. Ook in het voor- en najaar zijn deze achtpotige spinachtige beestjes actief. Ze kunnen niet vliegen of springen. Teken wachten hun gastheer op in struiken en gras, en laten zich vallen op een gastheer. Een teek neemt lichaamswarmte en ook geuren waar; zo weet de teek dat er een gastheer voorbij komt.

Teken bevinden zich meestal op de voorkant van het lichaam van een hond of kat, zoals borst, kop en oren, maar soms ook in de liezen of oksels. Een teek verwijderen gaat het gemakkelijkst met een eenvoudig en goedkoop tekenhaakje. Een haakje werkt veel gemakkelijker als een tekenpen of teken-pincet. Gebruik geen alcohol om de teek verlammen. Door de teek te draaien, laat de teek de huid vanzelf los, zonder kapot te gaan. Maar het is nog beter om een goed tekenmiddel te gebruiken (vraag ernaar, wij helpen u graag).

Teken kunnen een aantal ziektes overbrengen. De bekendste is de ziekte van Lyme, die ook bij de mens voorkomt. Gelukkig zijn gezonde honden niet erg gevoelig voor deze ziekte, katten ook niet, maar honden met minder weerstand kunnen deze ziekte toch krijgen. Daarom: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN! Gaat u op vakantie met uw hond? In het buitenland zijn teken overbrengers van andere vervelende ziekteverwekkers, dan is tekenbestrijding een must!

Er zijn heel veel tekenmiddelen te krijgen, in de supermarkt, bij de dierenwinkel. Wilt u echter een veilig en goed werkend middel, ga dan naar de dierenarts. U kunt bij ons ook een goed advies krijgen. Wees voorzichtig met tekenmiddelen bij de kat, want veel middelen die wel geschikt zijn voor de hond zijn giftig voor de kat. Voor de hond is er tegenwoordig ook een smakelijke tablet die erg lang werkt tegen zowel vlooien als teken! Alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.

Voor een advies op maat kunt u contact met ons opnemen!