Header

Nieuwsbrief Februari ’15

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van Dierenkliniek Terpelân. Het is de bedoeling u via een nieuwsbrief te informeren over dingen uit en in de praktijk. De nieuwsbrief ligt in de praktijk, maar wordt ook via de mail verstuurd.

Misschien heeft u hem ongevraagd in uw mailbox ontvangen. Onze excuses daarvoor. Wilt u deze nieuwsbrief niet opnieuw via de mail ontvangen, dan kunt u zich afmelden via de  link onderaan deze mailing 

---

KLANT-TEVREDENHEIDS
ONDERZOEK

Om te weten of onze dienstverlening voldoet aan uw wensen, willen we u uitnodigen om deel te nemen aan ons klant-tevredenheidsonderzoek. Want we willen onze dienstverlening graag verbeteren.
Dit onderzoek zal ongeveer 2 minuten van uw tijd in beslag nemen. De resultaten zullen wij enkel en alleen gebruiken ter verbetering van de service van onze praktijk.

Onder de deelnemers verloten wij een aantal leuke prijzen, zoals een uitgebreide rondleiding door de praktijk, een gratis enting of een fotoshoot van uw huisdier.

U kunt het klant-tevredenheidsonderzoek openen door op de onderstaande link te klikken.

Klant-tevredenheidsonderzoek

---

FEBRUARI: MAAND VAN DE GEBITSVERZORGING

STINKT UW HOND OF KAT UIT ZIJN BEK?

Stinkt uw hond of kat uit zijn bek? Kauwt uw hond of kat minder makkelijk op harde brokken? Lijkt hij minder op zijn eten aan te vallen? Of is hij rustiger dan anders?  Dan kan uw huisdier last hebben van pijn in zijn bek ten gevolge van problemen met zijn gebit.

Om aandacht te geven aan dit veel voorkomende probleem wordt landelijk, elk jaar in februari, de MAAND VAN DE GEBITSVERZORGING georganiseerd.

WAT DOET TERPELÂN VOOR U?

In onze kliniek kunt u de hele maand februari het gebit van uw hond of kat gratis na laten kijken. U kunt ervoor kiezen een afspraak te maken. U kunt ook zonder afspraak voor een controle van het gebit komen, elke middag tussen 17 en 18 uur. Het gebit wordt goed nagekeken en u krijgt vrijblijvende adviezen wat u zelf kunt doen om het gebit schoon en gezond te houden.

 

WILT U MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.terpelan.nl of op www.maandvandegebitsverzorging.nl

---

PATIËNT POES POEKIE

Enkele weken geleden kwam poes Poekie op de praktijk. Poekie was een gewone poes op leeftijd, ze was ongeveer 17 jaar. Net zoals mensen worden poezen tegenwoordig ouder dan vroeger, ze worden soms zelfs ouder dan 20 jaar.

Poekie was de laatste maand geleidelijk aan minder gaan eten. Eerst liet ze haar brokjes staan, maar nu at ze soms ook haar zachte voer, vlees uit een zakje, niet meer op. Het was haar baasje ook opgevallen dat er een vieze lucht uit haar bekje kwam. Toen ik vroeg of ze nog dronk, bleek dat ze nog goed dronk, misschien zelfs meer dan vroeger. De eigenaresse wilde weten of dit gewoon ouderdom was, of dat het iets anders kon zijn.

Bij het onderzoek heb ik eerst haar gebit goed bekeken. Het tandvlees was rood en op een aantal kiezen en tanden zat tandsteen, ze had zeker geen frisse adem, dus een reiniging van het gebit was nodig. Maar er moest meer aan de hand zijn. Ze was iets afgevallen sinds de laatste keer dat ik haar had gewogen. Ook vond ik haar sloom, er zat weinig pit meer in het diertje, terwijl ze vroeger een pittig katje was.

In overleg met de eigenaar heb ik bloed bij Poekie afgenomen om bloedonderzoek te doen. Dit om te weten of haar nieren en lever goed functioneerden. Dat onderzoek kunnen we op de praktijk uitvoeren.

Uit het bloedonderzoek bleek dat haar nieren niet goed werkten. Daardoor werden afvalstoffen niet goed uitgescheiden en bleven er afvalstoffen in haar bloed achter. Dit  maakte haar sloom en ziek en dit was ook een verklaring voor de slechte eetlust. Poekie heeft speciale voeding gekregen en medicijnen.

Kort geleden heb ik haar nog terug gezien. Gelukkig ging het weer veel beter met haar. De eetlust was weer terug en ze was weer pittig! Het voer en de medicijnen zal ze moeten blijven gebruiken, maar ze is nu ook fit genoeg om iets te doen aan de stank uit haar bekje. Ook dat zal na een grondige gebitsreiniging over zijn!

---

AGENDA

Februari:
elke werkdag van 17-18 uur: inloopspreekuur voor gratis gebitscontrole

Maart
Teken- en vlooienmiddelen

April
1 april van 15.30 -17.00 uur: inentingsspreekuur voor konijnen

---

DITJES EN DATJES

WIST U DAT

• Honden last kunnen hebben van het strooizout dat in de winter op de weg ligt? Houdt de voetzooltjes na de wandeling even in lauw water het zout eraf te spoelen en droog ze daarna goed af.

• U de voetzooltjes kunt beschermen tegen het zout door ze in te smeren met witte vaseline?

• Het goed is om de haren tussen de poten kort te knippen. Daarmee voorkomt u dat er sneeuwklompjes gevormd worden die aan de haren blijven kleven; dat loopt erg ongemakkelijk voor de hond.

WIST U DAT

• De meeste katten liever binnen blijven als het buiten koud en nat is. Zorg dan ook voor een kattenbak in huis, zodat hij ook binnen zijn behoefte kan doen.

• Katten in de winter vaak onder een (warme) auto gaan zitten. Kijk dus altijd even onder de auto voor uw wegrijdt!

---

Dierenarts Joke de Lange,
Assistentes Jannie Holwerda, Rinske v.d. Meulen en Pietsje Koster