Header

OP VAKANTIE MET UW HUISDIER

Gaat uw huisdier dit jaar mee op vakantie? Naar een pension? Of blijft uw huisdier thuis? Hieronder tips.

Woensdag 5 juli hebben we KORTING op sterilisaties en castraties.

Ook bespreken we een bijzondere patiënt en een paar DITJES EN DATJES.

Veel leesplezier!

---

VAKANTIE: WAAR MOET U AAN DENKEN?

ALGEMENE TIPS

• VLOOIEN: Zorg altijd voor een goede vlooienbestrijding van uw huisdier. Als u het huis verlaat, is het verstandig om het huis in te spuiten met een goedwerkende omgevingsspray, zodat u bij thuiskomst niet onaangenaam verrast wordt door op uw benen springende vlooien.

• VOEDING: Geef uw huisdier altijd dezelfde voeding, ook als hij bij een ander logeert of mee op vakantie is. Vermijd verandering van voeding, daar kan hij buikklachten van krijgen.

• HITTE: Voorkom ten allen tijde oververhitting van uw dier. Mocht hij toch een keer oververhit raken, koel hem dan door een natte handdoek over hem heen te leggen. Er zijn ook speciale cold-packs voor huisdieren te krijgen.

• VACCINATIE-BOEKJE: Kijk op tijd in het boekje of uw huisdier de benodigde vaccinaties heeft gehad. Weet u het niet, bel dan met de praktijk of kom langs. Wij hebben een heel praktisch boekje dat u gratis mee mag nemen, wij helpen u graag.

 Voor vertrek (naar het buitenland):

-       Heeft uw huisdier een officieel EU-paspoort?
-       Is uw huisdier gechipt en is de chip goed geregistreerd?
-       Welke parasieten en ziekten komen voor in het land van bestemming en wat kan ik doen om mijn huisdier te beschermen tegen die parasieten?
-       Geldige vaccinatie tegen rabiës? (minimaal 3-4 weken voor vertrek)
-       Let op! In sommige landen is het verplicht in het bezit te zijn van een muilkorf.

Verdere invoereisen per land zijn te vinden op de site van de LICG.

Tijdens de reis:

-       Als uw huisdier in de auto reist, is het natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurt. Nog te vaak reizen dieren los in de auto mee, soms zelfs op de hoedenplank. Dit is echter levensgevaarlijk.
-       Wen uw huisdier aan autorijden.
-       Laat hem niet achter in de auto om oververhitting te voorkomen.
-       Zorg tijdens de reis voor genoeg rustmomenten.

Op de plaats van bestemming:

Bescherm uw huisdier tegen parasieten (vóór vertrek al doen!): parasitaire infecties bij huisdieren komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met de aanwezigheid van wormen, vlooien en teken. Huisdieren met name honden die mee gaan op vakantie kopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten. Denk hierbij aan zandvliegen en hartwormmuggen die tijdens het bijten Leishmania of hartwormlarven overbrengen.

Waar komt hartwormziekte voor?

• Italië: Po-vlakte en Toscane

• Frankrijk: Middellandse Zeegebied en Corsica

• Spanje: zuidelijke provincies, Mallorca, Canarische Eilanden

• Portugal

• Griekenland

• Balkanlanden grenzend aan de Middellandse Zee

• Tsjechië

• Hongarije

• Roemenië

• Bulgarije

GOED VOORBEREID NAAR HET PENSION

Vaccinatie eisen:

De vaccinatie-eisen verschillen per pension. Vraag bij reservering meteen naar de vaccinatie-eisen. In veel pensions zijn de volgende vaccinaties gewenst of verplicht voor de hond: - besmettelijke hondenhoest (kennelhoest), - Hondenziekte, - Leptospirose (ziekte van Weil), - Parvo, en Hepatitis.

Voor de kat: - kattenziekte, - Niesziekte ( Feline herpes virus, Feline calici virus, bordetella bronchiseptica).

Meestal moet een vaccinatie uiterlijk 3 – 4 weken voor het pensionbezoek plaatsvinden.

Vlooien:  

Behandel uw huisdier tegen vlooien; zowel voor als na het verblijf in het pension. Zo voorkomt u dat uw huisdier (en uw huis) wordt besmet.

LEKKER THUISBLIJVEN MET EEN OPPAS.

Blijft u huisdier thuis, met een oppas? Maak dan goede afspraken, zodat de oppas weet wat er wordt verwacht tijdens de vakantie, en laat heldere instructies voor de oppas achter. Zorg ervoor dat er genoeg voer in huis is en dat uw huisdier beschermd is tegen vlooien in de tijd dat u er niet bent.

---

ACTIE: STERILISATIE / CASTRATIE DAG

A.s. woensdag 5 juli ontvang u 10% KORTING op castratie / sterilisatie van uw hond, kat of konijn*.

Ook krijgt u, als u dat wilt, gratis een zak voer speciaal voor de gecastreerde/gesteriliseerde hond of kat.

Bel 0519-561322 of mail naar info@terpelan.nl voor een afspraak! VOL = VOL

* Vrouwtjeskonijnen hebben op latere leeftijd een grote kans op baarmoederkanker of -ontsteking. Deze problemen zijn te voorkomen door voedsters te laten 'helpen', 't liefst rond de leeftijd van 6 maanden.

---

BARBECUE PECH

Barbecueën op een zonnige zomeravond, wie vindt dat niet leuk? Maar het kan voor onze huisdieren kwalijke gevolgen hebben. Niet alleen de satéstokjes die met of zonder vlees in de hondenbekken verdwijnen en de botjes die in de keel of darmen kunnen blijven steken, maken een bezoek met operatie aan de dierenarts noodzakelijk, maar ook het eten van te grote hoeveelheden rauw vlees kan ernstige problemen met zich meebrengen.

De morgen na een avondje barbecueën, trof mevrouw van Dijk haar hondje Tess, een teacup Yorkshire Terriër van 4 maanden, levenloos aan, liggend op de keukenvloer. Naast Tess lagen nog wat vleesresten. Ze had zich te goed gedaan aan het overgebleven barbecuevlees. Het was laat geworden en de familie van Dijk was zonder op te ruimen naar bed gegaan.

Toen ze hier aankwamen, was Tess in shock. Ze moest aan het infuus worden gelegd, alleen dat kon haar leven redden. En dat is best een klus, want Tess woog slechts 600 gram, dat is iets meer als een halve kilo suiker, en ze had de grootte van een mannenhand. De hoeveelheid vloeistof die ze per uur mocht hebben was gemiddeld 3 ml per uur of wel 1 druppel per minuut! Gelukkig lukte het ons om een heel klein naaldje in een bloedvat te krijgen en gelukkig hebben we een INFUUSPOMP. Daarmee kun je exact het aantal ml per uur instellen. Zo konden we voorkomen dat ze teveel infuusvloeistof kreeg toegediend, want teveel infuus is ook niet goed. Na een paar uur was ze al veel beter. De volgende dag is ze weer gezond en wel naar huis gegaan. Baasje blij en hondje blij!

DUS: BARBECUEËN IS LEUK VOOR ONS, MAAR DENK OM DE HOND!

 

---

DITJES EN DATJES

WIST U DAT

• Door een vrouwtjes konijn te steriliseren, baarmoederkanker kan worden voorkomen?

• Wanneer een konijn niet goed word vastgehouden hij zijn rug kan breken?

• Baarmoederontsteking bij de intacte teef niet alleen op oudere leeftijd voorkomt maar ook bij de jonge, niet gesteriliseerde teef?

• De neusafdruk van een hond uniek is zoals bij ons de vingerafdrukken?

• Intacte katers dagen van huis kunnen zijn, op poezenjacht? Daarbij worden vele kilometers afgelegd.

• Katten tot 7 maal hun eigen hoogte kunnen springen?

---

Dierenarts Joke de Lange,
Assistentes Jannie Holwerda en Pietsje Koster