Header

OUD WORDEN VAN UW HUISDIER

We hopen er allemaal op en tegelijkertijd zien we er tegen op: dat ons huisdier OUD WORDT. Maar hoe moet u daarmee omgaan en hoe zorgt u ervoor dat het leven voor hem/haar zo plezierig mogelijk blijft? Daarnaast de AGENDA, DITJES EN DATJES en APRIL PARASIETENMAAND.

Veel leesplezier!

---

WAAROM?

Waarom een nieuwsbrief over het ouder worden van uw huisdier? Nadat ik allerlei informatie daarover op papier had gezet, bedacht ik dat het maar om één ding gaat: als u vragen hebt over uw ouder wordende dier, u zich afvraagt of hij pijn heeft, misschien zelfs of hij een beetje dement wordt, kom dan naar onze praktijk! Aarzel niet, want ik maak te vaak mee dat eigenaren met hun huisdier komen als het echt te laat is, als hij onzindelijk, vies en helemaal ‘op’ is, als ik kan zien dat hij veel pijn heeft en dus ook veel pijn gehad heeft. Hun baasjes hebben vaak heel lang rondgelopen met de gedachte of het zo nog wel kon, of ze hem moesten laten inslapen of niet. Dan denk ik (maar wil het dan niet zeggen): “HAD MIJ GEBELD, WAS NU MAAR EERDER GEKOMEN”. Misschien had ik dan iets aan zijn arthrose kunnen doen, ervoor kunnen zorgen dat hij minder of geen pijn had gehad, iets kunnen doen aan de onzindelijkheid en misschien zelfs iets aan het janken ’s nachts, de angstaanvallen die hij heeft gehad. Kortom: het leven voor zowel het dier als de baas aangenamer kunnen maken! Dat is de boodschap die ik mee wil geven.

In het onderstaande stuk heb ik mij beperkt tot een paar vragenlijsten, zodat u handvaten heeft. Ons advies is: Is uw dier senior (kat ouder dan 10 jaar, hond ouder dan 8 jaar), kom dan 2x per jaar langs voor een check-up. Wilt u meer weten over dit onderwerp, ga dan naar onze website of kom gewoon eens langs met uw huisdier. U hoeft zich niet te schamen als hij klitten heeft of vies is van achteren. We zijn ervoor om u en uw huisdier te helpen, niet om u de les te lezen!

HOE OUD IS UW HOND/KAT?

De formule leeftijd van uw huisdier x 7 = leeftijd van uw huisdier in mensenjaren is te simpel. De gemiddelde leeftijd is ras- en diersoort afhankelijk. Er zijn verschillende tabellen, deze is er een van. Hiermee kunt u een beetje schatten hoe oud uw huisdier is en wat zijn levensverwachting ongeveer is. Meer lezen, zie nieuws, website.

HOE KUNT U ZIEN DAT ER IETS AAN DE HAND IS MET UW HOND OF KAT?

Stel uzelf de volgende vragen:
- Eet uw huisdier meer of minder dan voorheen?
- Drinkt en plast uw huisdier meer?
- Is zijn gewicht veranderd?
- Hijgt hij meer?
- Stinkt hij uit zijn bek?
- Hoort of ziet hij minder goed?
- Heeft hij problemen met opstaan?
- Loopt hij met een opgebogen/kromme rug?
- Braakt uw huisdier weleens?
- Blaft of miauwt uw dier vaker of op vreemde momenten?
- Wil uw huisdier niet meer zo graag wandelen, spelen en/of naar buiten?
- Slaapt uw huisdier meer dan voorheen?

Moet u een of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is het zinvol om met uw huisdier naar ons toe te komen voor een check-up. Wij proberen een zo goed mogelijk beeld van de problemen te krijgen door te luisteren naar wat u opmerkt en uw huisdier te onderzoeken. Soms is meer onderzoek nodig, waarbij opgemerkt moet worden dat vooral nierziekten vaak voorkomen bij de oudere hond en kat: 25% van de katten van 12 jaar en zelfs 50% van de katten van 16 jaar en ouder heeft nierproblemen. Mits tijdig ontdekt, kan het leven van honden en katten met nierproblemen met jaren worden verlengd.

Meer weten over SENIOR VOEDING: zie nieuws, website

WAT ZIJN TEKENEN VAN DEMENTIE?

Veranderingen in het normale gedrag kunnen tekenen van dementie zijn, maar ook door pijn kan een hond/kat zich anders gaan gedragen (zie filmpje)

Ziet u de volgende verschijnselen: Veranderingen in slaappatroon, onzindelijkheid, desoriëntatie (niet meer weten waar hij/zij is, staren in het midden van de kamer, aan de verkeerde, scharnier-kant van de deur staan etc.), angstaanvallen, janken zonder reden, veranderingen in gedrag naar mensen en/of dieren, dan kunnen het tekenen van dementie zijn. Er zijn medicijnen die soms wonderbaarlijk goed helpen bij demente honden en katten.

Meer weten over dit onderwerp? dementie.

---

AGENDA

• APRIL: maand van de PARASIET

• 24 t/m 28 april 10% korting op Milpro© wormtabletten voor de hond

• 13 t/m 21 mei: Week van het Huisdier (gratis puzzelposters)

• zondag 21 mei '17: Dag van de Hond

• JUNI is chipmaand: chip je dier

Kijk ook eens op ons Facebook!

---

DITJES EN DATJES

WIST U DAT

• de oudst bekende hond 29 jaar en 5 maanden is geworden?

• kleine hondenrassen doorgaans langer leven dan grotere?

• gecastreerde katers gemiddeld 5 jaar, en gecastreerde poezen gemiddeld 4 jaar ouder worden dan hun niet behandelde soortgenoten?

• de oudste kat voor zover bekend 36 jaar oud is geworden?

• huisdieren met overgewicht een kortere levensverwachting hebben?

• houten stokken als werpspeeltje levensgevaarlijk zijn? Honden kunnen de punt ervan in hun keel krijgen.

• Konijnen van nature nieuwsgierig zijn, daardoor kun je ze van alles leren. Zie filmpje

---

APRIL PARASIETENMAAND

De maand april staat geheel in het teken van de parasiet en hier wordt landelijk aandacht aan besteed. Er is nog steeds veel onbekendheid over het belang van parasietenbestrijding vanwege de risico’s bij uw huisdier en voor uw gezin.

Parasieten zijn op te delen in twee verschillende groepen.
De inwendige parasieten worden ook wel endoparasieten genoemd. Wormen die bij huisdieren voorkomen zijn:
- Spoelwormen     - Lintwormen     - Haakwormen
- Hartwormen      - Zweepwormen  - Longwormen

Andere endoparasieten zijn protozoën, zoals:
- Toxoplasma       - Giardia            - Babesia           - Coccidiën  

Uitwendige parasieten ook wel ectoparasieten genoemd, zijn:
- Vlooien              - Luizen             - Teken              - Mijten

Ieder huisdier zal een aantal keren in zijn leven worden besmet met parasieten. Door zorg te dragen voor de gezondheid van uw huisdier, beschermt u ook uw gezin. U kunt op een eenvoudige manier uw huisdier en uw gezin een goede bescherming bieden. Wij houden ons aan de richtlijnen van de ESCCAP, d.w.z. honden en katten moeten 4x per jaar preventief worden ontwormd of er moet met een microscoop ontlasting worden onderzocht op wormeieren. Naast een regelmatige ontworming wordt een teken- en vlooienbestrijding gedurende het hele jaar aangeraden met de juiste middelen. Wij kunnen u goed adviseren; eerlijk gezegd kunnen wij dat beter dan de medewerkers van de dierenwinkel.

Tip voor thuis: Zorg voor de nodige hygiëne. Degene die een hond of kat aait, moet daarna HANDEN WASSEN.

---

Dierenarts Joke de Lange,
Assistentes Jannie Holwerda en Pietsje Koster