Header

 TITEREN BIJ DE HOND

 “Moet mijn hond wel jaarlijks worden ingeënt? Is dat niet schadelijk voor mijn hond?” Deze vragen worden ons steeds vaker gesteld. In deze nieuwsbrief krijgt u op veel van uw vragen antwoord. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar de website.

Heeft u nog vragen na het lezen van een onderwerp? Bel of mail met ons!

Voor ACTIES: zie onder de kop "Agenda", verderop in de nieuwsbrief!

---

Is vaccineren van uw hond nodig?

Ja, vaccineren is echt nodig.

Er zijn vaccinaties tegen Hondenziekte, Besmettelijke Leverontsteking, Parvo, Ziekte van Weil (Leptospirose), Kennelhoest en Hondsdolheid (Rabiës).

Zonder vaccinatie (zonder antistoffen) zijn Hondenziekte en Parvo bijna altijd dodelijk, Besmettelijke Leverontsteking en Ziekte van Weil vaak dodelijk of laten ondanks behandeling veel schade achter. Er is geen enkele twijfel over dat we met behulp van vaccinaties de antistoffen (titers) van deze ziektes op peil moeten houden. Kennelhoest is meestal een self-limiting disease (NB: bij koorts direct naar de dierenarts!); vaccinatie tegen Kennelhoest is alleen nodig als uw hond grote kans loopt op ziek worden (bijv. tijdens een pensionverblijf). Rabiës is altijd dodelijk en verplicht bij reizen naar het buitenland. Bovendien is rabiës een zoönose en dus ook besmettelijk (en dodelijk) voor mensen.

Is vaccineren schadelijk?

Klachten als gevolg van vaccinatie komen zelden voor; we zien soms overgevoeligheidsreacties op de entstof of hulpstoffen in de injectievloeistof; het is dus geen vergiftiging. Het beperkt zich meestal tot een wat pijnlijke zwelling van de injectieplaats, iets verhoging van de lichaamstemperatuur, wat diarree e.d.. Deze symptomen zien we af en toe, zijn meestal van korte duur en verdwijnen vrijwel altijd vanzelf.

Als we uitsluitend gezonde honden en niet vaker dan nodig vaccineren, zal het optreden van deze bijwerkingen een verwaarloosbaar risico zijn als je kijkt naar de enorme voordelen: beschermen tegen het risico van een dodelijke ziekte. Beweringen, dat vaccinaties oorzaak (kunnen) zijn van chronische klachten of ‘Spätschäden’ - later (na maanden of jaren) optredende klachten die in verband gebracht worden met een vaccinatie – zijn nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel aanwijzingen, dat een vaccinatie een trigger kan zijn tot het zichtbaar worden van een immuunprobleem, maar ook dat komt zelden voor.

Wat is titeren?

Een nieuwe term is inmiddels ingeburgerd: ‘titeren’; dat betekent: bepaling van de titer (hoeveelheid) van antistoffen in het bloed. De naam van deze test is “VacciCheck”.
Op zich is ‘titeren’ best wel een goed idee. Waarom zouden we het immuunsysteem meer belasten dan nodig? We weten dat de respons – hoeveelheid en ‘levensduur’ van antistoffen – op een vaccinatie individueel sterk kan verschillen, dus waarom een standaard vaccinatieschema voor iedere hond?

Zijn de resultaten van ‘titeren’ betrouwbaar?

 

Ja, titeren is betrouwbaar voor een aantal ziektes. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen de antlichaamtiter en het bieden van bescherming tegen Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverontsteking en Rabiës.

Titeren kan helaas niet voor ziekte van Weil of Leptospirose. Daarvoor heeft een titerbepaling geen zin.

Voor Hondenziekte en Parvo is bekend bij welke titer (hoeveelheid antistoffen) er sprake is van voldoende bescherming tegen de betreffende ziekte. Het is echter niet bekend hoe lang deze titer en dus de bescherming tegen de betreffende ziekte op niveau blijft.

Wat betekent dit in de praktijk?

Het door ons gebruikte schema* is: pups worden gevaccineerd op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken en op de leeftijd van één jaar. Daarna jaarlijks tegen ziekte van Weil en één keer per 3 jaar tegen hondenziekte (=distemper), parvo en besmettelijke leverziekte.

*Dit schema is gebaseerd op de richtlijnen van de WSAVA (dit is geen farmaceut!!, maar een afkorting voor World Small Animal Veterinay Association, een organisatie die bestaat uit dierenartsen uit diverse landen, die onafhankelijk zijn van de industrie!).

Maatwerk
Om de vaccinatie nog meer maatwerk te maken, kunt u bij uw hond een titerbepaling = VacciCheck laten doen. Met een druppeltje bloed wordt onderzocht of uw hond voldoende antistoffen heeft tegen Hondenziekte, ziekte van Parvo en Besmettelijke Leverziekte. U kunt dit bijvoorbeeld laten doen als u toch komt voor de jaarlijkse vaccinatie tegen leptospirose.

Wat kost een VacciCheck?
Een titerbepaling kost 40,50 euro per hond inclusief bloedafname. Komt u met 6 of meer honden (van familie, kennissen), dan zijn de kosten slechts 35 euro per hond.

Samenvatting

Titerbepaling = VacciCheck is mogelijk voor Hondenziekte, ziekte van Parvo en Besmettelijke Leverziekte, maar niet voor Leptospirose. Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig voor Leptospirose ofwel de ziekte van Weil én soms ook voor de kennelhoest. Met de VacciCheck kun je bepalen of enting tegen de andere ziektes ook nodig is.

---

FEBRUARI GEBITSMAAND!

De maand van het gebit is een ieder jaar terugkerend begrip. De hele maand februari staat in het teken van het gebit van uw huisdier, met speciale acties betreffende de gebitsverzorging.

In de maand februari ontvangt u 10% korting op alle gebitsbehandelingen. Voor een controle van het gebit van uw hond of kat kunt u elke werkdag van 11 tot 12 en van 14.30 tot 15.30 uur binnen lopen voor een gratis gebitscontrole. Komt deze tijd u niet uit kunt u ook een afspraak maken bij de assistente.
Als u wilt, kunnen we u ook uitleggen hoe u het gebit van uw hond of kat moet poetsen.

Doe nu de online gebits-check.

 

---

AGENDA

- In februari: elke werkdag van 11 - 12 en van 14.30 - 15.30 uur gratis inloopspreekuur voor het gebit! 

- In februari: 10% korting op een gebitsbehandeling

- elke laatste dinsdag van de maand: VacciCheck slechts 35 euro per dier. Geldig t/m 30 juni 2017

- Woensdag 15 en vrijdag 24 maart: ent-spreekuur* tegen het RHD2 virus bij konijnen 
* alleen op afspraak

 

Kijk ook eens op ons Facebook!

---

 DITJES EN DATJES

WIST U DAT

• 80% van de honden en 65% van de katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben?

• er speciale voeding is om overmatige haaruitval tegen te gaan?

• honden last kunnen hebben van het zout dat op de wegen gestrooid wordt? Spoel daarom na de wandeling de voetjes even schoon in een emmer water.

• katten met hun neus eten? Ze snuffelen eerst aan hun eten voordat ze een hapje nemen.

• katten 60 tot 80 miljoen reukcellen hebben? Mensen hebben er slechts 5 tot 20 miljoen.

• konijnen aan alleen gras en hooi genoeg hebben als voeding?

• tanden en kiezen van konijnen hun hele leven blijven doorgroeien?

• er sinds 2016 ook gevaccineerd kan worden tegen het dodelijke RHD2 virus bij konijnen?

---

Dierenarts Joke de Lange,
Assistentes Jannie Holwerda en Pietsje Koster