Header

Nieuwsbrief mei '16

Onze voorjaarsnieuwsbrief gaat over de "teek", "aanschaf van een hond", "slakkengif vergiftiging", "acties" en enkele interessante "ditjes en datjes". En vergeet de "agenda"niet door te lezen.

Heeft u nog vragen na het lezen van een onderwerp? Bel of mail met ons!

Suggesties voor onderwerpen kunt u naar ons mailen en worden erg op prijs gesteld. 

---

ACTIE MILBEMAX

Ontwormen van uw huisdier is belangrijk. De moederpoes en -hond begint de kittens/pups al te besmetten tijdens het zogen. Daarom moeten ze al heel jong hun eerste wormkuur krijgen. Ontwormen is niet alleen belangrijk omdat uw huisdier last van een worminfectie heeft, maar ook omdat de wormen van ons huisdier problemen kunnen geven bij mensen. Vooral kinderen kunnen via onze huisdieren een besmetting met larven van spoelwormen oplopen. In het buitenland komen wormen voor die in de bloedvaten van de longen en het hart kunnen gaan zitten. Om dit te voorkomen is Milbemax heel geschikt. Komt u voor de Vakantie Check-up met uw huisdier, dan krijgt u ook hier informatie over.

DUS: ontworm uw hond of kat 4x per jaar of laat de ontlasting van uw huisdier onderzoeken op wormeieren. We hebben t/m 31 mei 25% korting op een doosje milbemax.

---

GRATIS VAKANTIE CHECK-UP

Als u op vakantie gaat, zijn er allerlei dingen waar u aan moet denken. Ook komt de vraag naar boven: wat doen we met onze hond en/of kat? Als u besluit om hem thuis te laten, wie gaat dan op hem passen. Als hij toch naar een pension moet, regel het dan op tijd, want ze zijn vaak vol in de zomer. Ook zal hij dan moeten worden ingeënt tegen kennelhoest.

Als u hem meeneemt naar het buitenland, zijn er ook weer een aantal dingen die u moet weten. Om u hierbij te helpen, bieden wij een Gratis Vakantie Check-up aan in de maand juni. Deze wordt uitgevoerd door assistente Jannie of Pietsje. U kunt hiervoor elke werkdag binnenlopen tussen half drie en half vier. Vergeet u vooral niet het vaccinatieboekje van uw hond mee te nemen. Dan kan de assistente het boekje nakijken om te zien of alles in orden is. Bellen om een afspraak te maken mag natuurlijk ook!

---

 

AANDACHT VOOR DE TEEK!

Aandacht die helaas hard nodig is: het aantal teken in Nederland blijft stijgen!

Controleert u uw hond of kat regelmatig op teken?

Vaak wordt gedacht dat teken bij warm weer pas actief worden, echter is dit niet het geval. Ook in het voor- en najaar zijn deze achtpotige spinachtige beestjes actief. Ze kunnen niet vliegen of springen. Teken wachten hun gastheer op in struiken en gras, en laten zich vallen op een gastheer. Een teek neemt lichaamswarmte en ook geuren waar; zo weet de teek dat er een gastheer voorbij komt.

Teken bevinden zich meestal op de voorkant van het lichaam van een hond of kat, zoals borst, kop en oren, maar soms ook in de liezen of oksels. Een teek verwijderen gaat het gemakkelijkst met een eenvoudig en goedkoop tekenhaakje. Een haakje werkt veel gemakkelijker als een tekenpen of teken-pincet. Gebruik geen alcohol om de teek verlammen. Door de teek te draaien, laat de teek de huid vanzelf los, zonder kapot te gaan. Maar het is nog beter om een goed tekenmiddel te gebruiken (vraag ernaar, wij helpen u graag).

Teken kunnen een aantal ziektes overbrengen. De bekendste is de ziekte van Lyme, die ook bij de mens voorkomt. Gelukkig zijn gezonde honden niet erg gevoelig voor deze ziekte, katten ook niet, maar honden met minder weerstand kunnen deze ziekte toch krijgen. Daarom: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN! Gaat u op vakantie met uw hond? In het buitenland zijn teken overbrengers van andere vervelende ziekteverwekkers, dan is tekenbestrijding een must!

Er zijn heel veel tekenmiddelen te krijgen, in de supermarkt, bij de dierenwinkel. Wilt u echter een veilig en goed werkend middel, ga dan naar de dierenarts. U kunt bij ons ook een goed advies krijgen. Wees voorzichtig met tekenmiddelen bij de kat, want veel middelen die wel geschikt zijn voor de hond zijn giftig voor de kat. Voor de hond is er tegenwoordig ook een smakelijke tablet die 3 maanden werkt tegen zowel vlooien als teken! Alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.

Voor een advies op maat kunt u contact met ons opnemen!

---

De aanschaf van een hond!

De hond is het populairste dier onder de huisdieren in Nederland. Dit is ook niet zo vreemd want een hond hebben heeft veel leuke kanten. Hij kan bijna overal mee naar toe, je kunt hem veel leren en hij is graag bij mensen. Je kunt met hem communiceren waardoor er een band ontstaat tussen de hond en zijn baasjes. Een hond kan veel plezier geven, maar ook veel narigheid. Een deel van de narigheid kun je voorkómen door bij de aanschaf van een hond weloverwogen te werk te gaan. O.a. door een juiste keuze voor een bepaald ras en een goed aanschafadres kan veel leed worden voorkómen worden. Kijk voor handige tips eens op de volgende site: www.licg.nl

---

Vergiftiging door slakkengif bij de hond.

Iedereen is weer volop in de tuin bezig. Nog even en de tuin zit weer vol slakken die zich te goed doen aan de bladeren van onze planten. De verleiding om slakkenkorrels te gebruiken is dan heel groot. Helaas is slakkengif bijzonder giftig voor de hond. 

De symptomen bij een hond met slakkengif-vergiftiging beginnen snel na het innemen van het slakkengif. De hond begint met knipperen met de ogen en trillingen aan de bek. En al snel treden er spiertrillingen en algemene krampen en spasmen op. Hierna raakt de hond buiten bewustzijn. Hij kan door de ernstige spierkrampen oververhit raken met hersenschade als gevolg. Bij een langzamer verloop kan leverbeschadiging het gevolg zijn.

Behandeling: Het belangijkste is om de hond zo snel mogelijk na de opname van het gif te laten braken. Dat geldt overigens voor bijna alle vergiftigingen: AARZEL NIET, BEL DIRECT! Daarnaast is het belangrijk om de opname van het gif in de darmen zo veel mogelijk te voorkomende door de toediening van absorberende stoffen. Heeft de hond krampen, dan zijn medicijnen nodig die de krampen opheffen. Daarvoor zal de hond door de dierenarts worden opgenomen en aan het infuus worden gezet.

 De prognose is goed als je er op tijd bij bent en er snel wordt ingegrepen. Maar als er te laat wordt ingegrepen kunnen de dieren overlijden als gevolg van hersenschade. 

Ook hier geldt weer: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

---

VADERDAG TIP

De Goede Dierenarts Cadeaukaart

Zoekt u een origineel cadeau en heeft u geen idee wat u moet geven? Denk dan eens aan een cadeaukaart van de Goededierenarts.nl. Leuk idee voor b.v. Vaderdag, 19 juni a.s.

Ook kan de kaart gebruikt worden om financieel bij te springen wanneer een buur, vriend of familielid krap bij kas zit. Door een cadeaukaart te geven weet u zeker dat het geld voor het juiste doel wordt gebruikt. U kunt de cadeaukaart besteden voor onder andere een consult, behandeling of speciale diervoeding. Het minimale bedrag is 10 euro en het bedrag hoeft niet in één keer te worden besteed.

Voor meer informatie over De Goede Dierenarts: www.goededierenarts.nl 

De Goede Dierenarts Cadeaukaart is bij ons verkrijgbaar!

---

AGENDA

 - Elke vrijdagmiddag van 14.30 - 15.30 uur gratis inloopspreekuur voor gebit en gewicht! 

- Tot 31 mei 25% korting op een doosje Milbemax, wormmiddel werkzaam tegen alle wormen bij honden en katten

in juni: gratis vakantie-check: elke werkdag van 14.30 tot 15.30 uur

praktijk is gesloten in de eerste week van de bouwvak, van 1 t/m 5 augustus

- juni: chipmaand! Aantrekkelijke korting op chippen

Kijk ook eens op ons Facebook!

---

 DITJES EN DATJES

• Regel op tijd een pension voor uw huisdier! Zie voor meer informatie: www.licg.nl

• dat uw hond of kat een extra inenting moet hebben als u hem meeneemt naar het buitenland?

• dat uw hond of kat ook een extra inenting moet hebben tegen kennelhoest als u hem naar een dierenpension brengt?

• wij tegenwoordig ook ontlastingsonderzoek doen op wormeieren om te kijken of een ontworming nodig is?

---

Dierenarts Joke de Lange,
Assistentes Jannie Holwerda en Pietsje Koster