Header

Nieuwsbrief april/mei ’15

In deze nieuwsbrief vertel ik over de "Cadeaubon of cadeaukaart" om te gebruiken bij de dierenarts, het verschijnsel "Jeuk" bij de patient Blacky, over "Teken" en enkele interessante "Ditjes en datjes".

O ja, en als u voer bij ons bestelt, kunnen wij ervoor zorgen dat het thuis bezorgd wordt. Vraag bij ons naar de voorwaarden.

Ik hoop dat u hem met plezier leest.
En is er een onderwerp waar u meer van wilt weten: bel of mail me!

 

---

CADEAUKAART

Enige tijd geleden hebben we meegedaan aan een klanttevredenheidsonderzoek.Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname en voor uw vele opmerkingen. Deze waren overwegend positief. Het rapportcijfer dat u ons gaf was gemiddeld een 8,5! U gaf aan vooral informatie via de mail te willen ontvangen. De vaccinatie-oproepen versturen we reeds via de e-mail. De cadeaukaart is daaruit voortgekomen, want wij horen nu bij de groep: goededierenartsen.nl. Deze groep heeft nu iets nieuws, de: CADEAUKAART.

Deze cadeaubon is zoiets als de Hema-bon of boekenbon. Je kunt hem kopen op internet, via goededierenarts.nl en bij de deelnemende praktijken, zoals bij ons. U kunt hem opladen met een bedrag vanaf 10 euro en hij kan besteed worden aan consulten, medicijnen, vlooienmiddelen etc. bij de praktijken van goededierenartsen.nl. U kunt bijvoorbeeld een cadeaukaart geven aan iemand met huisdieren die weinig financiële middelen heeft. Dan weet u zeker dat het geld voor het juiste doel wordt gebruikt.

Zie Facebook

---

 

TEKEN: GOED (OM) TE BESTRIJDEN

Controleert u uw hond of kat regelmatig op teken?

Vaak wordt gedacht dat teken bij warm weer pas actief worden, echter is dit niet het geval. Ook in het voor- en najaar zijn deze achtpotige spinachtige beestjes actief. Ze kunnen niet vliegen of springen. Teken wachten hun gastheer op in struiken en gras, en laten zich vallen op een gastheer. Een teek neemt lichaamswarmte en ook geuren waar; zo weet de teek dat er een gastheer voorbij komt.

Een teek maakt 4 verschillende stadia door en voor 3 stadia heeft hij telkens een gastheer nodig (zie schema).

Teken bevinden zich meestal op de voorkant van het lichaam van een hond of kat, zoals borst, kop en oren, maar soms ook in de liezen of oksels. Een teek verwijderen gaat het gemakkelijkst met een eenvoudig en goedkoop tekenhaakje. Een haakje werkt veel gemakkelijker als een tekenpen of teken-pincet. Gebruik geen alcohol om de teek verlammen. Door de teek te draaien, laat de teek de huid vanzelf los, zonder kapot te gaan. Maar het is nog beter om een goed tekenmiddel te gebruiken (vraag ernaar, we helpen u graag).

Teken kunnen een aantal ziektes overbrengen. De bekendste is de ziekte van Lyme, die ook bij de mens voorkomt. Gelukkig zijn gezonde honden niet erg gevoelig voor deze ziekte, katten ook niet, maar honden met minder weerstand kunnen deze ziekte toch krijgen. Daarom: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Wij hebben diverse goedwerkende en veilige tekenmiddelen voor de hond. Wees voorzichtig met tekenmiddelen bij de kat. Veel middelen die wel geschikt zijn voor de hond zijn giftig voor de kat. Voor de hond is er tegenwoordig ook een teken- en vlooientablet die 3 maanden werkt! Alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.

---

JEUK

Poes Blacky had jeuk. Hij had een grote plek op zijn rug, waar hij niet af kon blijven. De plek werd steeds groter en viezer.

Jeuk is een veel gehoorde klacht bij de dierenarts. Een dier met jeuk likt, krabt en/of bijt de vacht en huid. Er zijn veel oorzaken van jeuk, zoals allergieën en beestjes. Een voorbeeld van een allergie is voedingsallergie, maar een dier kan ook allergisch zijn voor pollen, huisstofmijt etc., net als mensen. Het bekendste en meest voorkomende beestje dat voor veel overlast en jeuk zorgt bij het dier, maar ook bij ons, is de vlo. Friezen zeggen meestal ‘lúzen’.

Bij jeuk zijn 2 dingen erg belangrijk. Ten eerste het zoeken en zo mogelijk behandelen van de oorzaak en ten tweede het wegnemen van de jeuk. Want een klein plekje wordt door het likken en bijten, al gauw een grote plek. De jeuk kan vaak weggenomen worden met medicijnen, maar niet altijd en dan is deze kraag een mogelijkheid. Het is als het ware een opblaasbare halsband die er op een diervriendelijke manier voor zorgt dat de kat met zijn tong niet bij de wond kan komen.

Blacky heeft medicijnen gekregen én een kraag om gehad. Na 10 dagen kon de kraag af, want de plek op zijn rug was gelukkig weer genezen.

Voor meer informatie over vlooien en de behandeling daarvan: kijk eens op msd-animal-health.nl. Ook op licg.nl vindt u veel betrouwbare en interessante informatie over alles wat met huisdieren te maken heeft. 

Meer lezen over onze patiënten? Kijk ook eens op ons Facebook.

---

AGENDA

22-30 APRIL: introductie cadeaukaart goededierenarts.nl (zie ook facebook)

MEI: 16 - 24 mei WEEK VAN HET HUISDIER       Thema: "wat is je huisdier je waard?" In die week korting op alle worm- en vlooienmiddelen.

JUNI: CHIPMAAND  Speciale aandacht voor chippen en registreren van je huisdier + acties

Kijk ook eens op ons Facebook!

---

 

 

DITJES EN DATJES

 

WIST U DAT

• teken al in het voorjaar actief zijn? 

• er nu een pil voor honden bestaat, die 3 maanden tegen vlooien én teken werkt? Die bovendien zeer veilig (kan ook bij drachtige honden worden gebruikt) en makkelijk (lekkere tablet) toe te dienen is?

• één vlo wel 50 eieren per dag kan leggen en dit 100 dagen vol kan houden?

• het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt voordat een vlooienplaag onder controle is?

• dat uw hond of kat ingeënt moet worden tegen rabiës als u hem meeneemt naar het buitenland?

• u uw huisdier regelmatig moet ontwormen? Vraag ons om advies, het wisselt per situatie.

---

Dierenarts Joke de Lange,
Assistentes Jannie Holwerda, Rinske v.d. Meulen en Pietsje Koster